Тук искам да продължа темата за енергията и за още един продукт, който помага да се заредим с нея. По-конкретно ще посветя тази статия на ЧИЯТА.
Това растение навлезе в нашето ежедневие през последните години като една от най-полезните храни. За него има изписани вече много материали, има много рецепти, в които чията е включена по един или друг начин. Тази нейна слава е напълно оправдана поради многото полезни вещества, които съдържа.
Чията е позната и използвана още от древността, векове наред семената от чия са били използвани като основна храна в живота на индианците от Югозападна Америка и Мексико. Те я наричали с различни имена: "Северно-американският мъдрец", "Храна за бягане", "Сила". Самите наименования показват как влияе тя върху човека. Тя зарежда организма бързо и за продължителен период от време с енергия, поддържа издръжливостта му, подобрява енергийния баланс.
ЗАЩО ДА КОНСУМИРАМЕ ЧИЯ ПО ЕДИН ИЛИ ДРУГ НАЧИН ?
*** ЗАРЕЖДА НИ ПО ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН С ЕНЕРГИЯ
*** УВЕЛИЧАВА ИЗДРЪЖЛИВОСТТА НИ
*** ЗАСИЛВА ИМУННАТА СИСТЕМА
*** УКРЕПВА ЛИГАВИЦАТА НА СТОМАХА
*** СПОМАГА ЗА ОТСЛАБВАНЕ
*** И РЕД ДРУГИ ПОЛЗИ (които са вече от областта на лечение и медицина).
На какво се дължи това енергизиращо влияние на чията?
Ето някои от причините:
* високо съдържание на протеини - по-високо от това на широко разпространените зърнени култури
* 5 пъти повече калций от млякото и съдържание на елемента бор, който помага за превръщането на калция в костна структура
* 2 пъти повече калий от този в банана
* 3 пъти повече желязо от това в спанака
* в сравнение с останалите растения златната чия съдържа най-висок процент 83,2% полиненаситени мастни киселини (алфа-линоленова и линоленова)
* отличен източник на мастни киселини омега 3
* натурални антиоксиданти
* диетични влакнини
* и други полезни вещества.
Чията може да бъде използвана по различни начини - може да бъде прибавяна към всякакви видове готварски рецепти - сладки, солени, кисели, да се добавя към салати, смутита, сосове. Може да замести яйцата в питки, сладкиши. Аз съм я използвала за заместване на яйца в питки. Друг начин, по който съм я консумирала, е 1 с. л. чия и 1 с. л. ленено семе се смилат и се сместват в блендер с една ябълка или праскова или плод, който обичате, слага се малко мед и чаша вода, блендира се и се пие на празен стомах. Подобрява храносмилането и зарежда с енергия, чувствах се много добре, но в този период имах време да правя напитката, след това да измивам всички уреди... В други периоди съм я консумирала като хранителна добавка, ефектът беше повече от добър - чувствах се енергична, бодра, работоспособна.
И тъй като основната тема е - КАК ДА СЕ ЗАРЕДИМ ЛЕСНО И ЗДРАВОСЛОВНО С ЕНЕРГИЯ - ви предлагам да се запознаете с този прекрасен продукт - който е създаден от специалисти, посветили живота си да разработват полезни за хората продукти и на които можем да се доверим напълно в това, че знаят какво правят, как го съчетават, в какви съотношения, в каква доза да го пием. И всичко това - лесно, чисто, бързо и здравословно.
ВИЖ ПРОДУКТА - ТУК
Ако някой от читателите на статията има опит с употребата на ЧИЯ, би било чудесно да сподели своя опит с нея и какви ползи е имал, това ще бъде полезно за останалите читатели.
И - одобрявате ли употребата на хранителни добавки, съдържащи полезни за здравето продукти и вещества? Моля споделете своя опит и мнение в коментари.
Няма коментари:
Публикуване на коментар