10 препоръки на Петър Дънов за храненето - 1 част

  1. Много неща зависят от яденето. Знае ли как да яде, човек е разрешил една от най- важните задачи на своя живот.
  2. Ще ядеш само когато си гладен. Ако не си гладен, ще постиш. Ако хората се подчиняват на този вътрешен инстинкт, ще бъдат по-здрави.
  3. Изкуство е да яде така човек, че правилно да трансформира придобитата енергия от храната, да я превръща от по-ниско в по-високо състояние.
  4. Правилното хранене е това, в което участват и мисълта, и чувствата.
  5. Под думата "хранене", в широк смисъл,  се разбира процес на възприемане - възприемане на живите сили в природата. Тези живи сили се възприемат чрез храната, чрез въздуха, чрез светлината  и топлината, а най-после и чрез живата мисъл. Това са все среди, които трябва да минат през човешкия организъм, за да може разумният човек да си послужи с тях. Разумният човек има начини, методи, чрез които може да извлича живите сили от тия среди.
  6. Човек трябва съзнателно да се храни. Като яде, той трябва да е благодарен за храната, която му е дадена. Растенията, плодовете, животните се жертват за хората, които трябва да благодарят за това. Ако не благодарят, малко се ползват. Тогава страданията на растенията и животните са по-големи и хората трябва да изкупуват тези жертви. Как се изкупува жертвата на растенията и животните? Чрез работа.
  7. Помнете: храненето се основава на закона на любовта. Ако употребяваш храна, която не обичаш, ти не можеш да се ползваш от нея. Всяка храна крие в себе си живот, който може да се използва, само ако обичаш тази храна. Не мисли, че храната внася сила. Тя е само проводник на живота, който дава сила на човека. Ако обичаш живота, който е скрит в храната, всички клетки ще се отворят за него и ще го приемат. Ако не обичаш известна храна, ти не обичаш и живота в нея. Храната ще влезе и излезе от клетките ти, без да приемат те живота, който се съдържа в нея. Това значи да ядеш, без да се ползваш от храната, която приемаш. 
  8. Никога не яж, ако нямаш разположение. Не яж, ако си гневен. Храната е жива и тия частици, след като влязат в организма с благодарност, те ще го обновят. Яденето е една велика работа и затова ще седнеш, но не на две-на три да се наядеш, а полека, без бързане, малко ще хапнеш, с благодарност, ще спреш на най-сладката хапка, да се усеща една лекота в стомаха.
  9. Като дъвчете храната, животворната енергия минава през езика и се складира в нервната система. Колкото повече дъвчете храната, толкова повече енергия внасяте в нервната система. От устата храната отива в стомаха, дето се извършва друг процес. Колкото повече енергия иде от мозъка, толкова по-лесно се смила храната. Дъвчете дълго време, за да може да се възприеме повече мозъчна енергия. Така ще може да се използва  и онази енергия, потребна за мускулите и костите.
  10. Между мисленето, чувстването и дъвченето има известна връзка, както дъвчеш, така и ще мислиш. Както мислиш, така и ще чувстваш, както чувстваш, така и ще постъпваш.

                            От "Нова книга за здравето" - Петър Дънов




Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Няма коментари:

Events