9 мисли на Петър Дънов за чистотата


  1. За да се подобри животът на хората, както и здравословното им състояние, на всички се препоръчва външна и вътрешна чистота. Чистотата е в състояние да закрепи здравето на човека, да запази енергията и да продължи живота му.
  2. Здравето се обуславя от хигиената, която човек пази във физическия свят, в сърдечния и в умствения си живот. Хигиената във физическия свят изисква от човека да знае как да яде, да пие вода и да диша, и най-после да знае как да спи.
  3. За да спазите хигиената на физическия свят, обръщайте внимание на трите елемента - жилище, храна и облекло; за да спазите хигиената на духовния свят, обърнете внимание на другите три елемента - мисли, чувства и постъпки. 
  4. Всяко преяждане във физическия, духовния или умствения свят води към пресищане. Пресищането води до ред болезнени състояния.
  5. Божественият живот не се заключва в пост, в измъчване на тялото, в изопачаване на ума и сърцето, но в абсолютна хармония. Ще ядеш без да преяждаш; ще спиш без да се успиваш; ще се обличаш без излишества.
  6. Не отивайте по домовете, при хората, когато ви е тежко, за да споделите мъката си. Не носете вашия боклук на ближните си. Не ги товарете с вашите тежести.
  7. Съмнението е известна нечистота, която влиза в астралното тяло и човек изпитва завист, страх, омраза. Който иска да си изработи ново тяло, трябва да пази в чистота своето физическо, астрално и умствено тяло и да държи връзка между тях.
  8. Съмнението, подозрението, ревността, завистта са умствени микроби, поставете ги далеч от вас, ако искате да сте здрави.
 9. Когато човек се занимава изключително с погрешките на хората, той дохожда до състояние да привлича към себе си астрални бактерии, които разстройват неговия организъм. Да се занимава човек с погрешките на хората, това значи да се свързва с тях и да носи лошите влияния на тия погрешки. Всяка лоша мисъл, всяко лошо чувство привлича съответно низши същества. Затова трябва да се спазва хигиена на ума, на сърцето и на душата. Христос казва: "Пази окото си чисто, за да е чисто и цялото ти тяло."

               От "Нова книга за здравето" - Петър Дънов
Enter your email address:



Delivered by FeedBurner

Няма коментари:

Events