9 мисли на Петър Дънов за лечение чрез дишане


   1. Въздухът е склад на Божествените енергии. Въздухът е най-големият склад, в който животът е складирал енергиите си.
    2. Всяка Божествена енергия, която слиза от горе, трябва да мине първо през дихателната система, от там да се качи в ума и после да слезе в сърцето.
   3. Дишането у всеки човек е различно. То се определя от степента на неговото развитие. Болният обикновено диша бързо. Животните също дишат бързо. Здравият човек диша плавно, спокойно, в зависимост от своето развитие.
   4. За всеки човек има специални методи за дишане. Той ще се домогне до тия методи чрез своя вътрешен учител и лекар. Слушайте своя вътрешен лекар, т.е. Божественото в себе си.
   5. Сега, като говоря за дълбокото дишане, аз нямам намерение да препоръчвам специални упражнения. Индусите имат специални упражнения за дишане, които не са приложими за европейците. Затова и на вас казвам: дишайте дълбоко, като се стремите да дишате плавно и ритмично.
   6. Колкото повече човек задържа въздуха в дробовете си, толкова повече енергия приема от него. Като диша така и нечистият въздух няма да му се отрази зле, защото по-малко въздух ще поеме, а с това по-малко прах и нечистотии. Когато броят на вдишванията намалява, животът се продължава, и обратното. Ако стигнете до едно вдишване в минута (и издишване), вие сте придобили много нещо. Дишайте с радост и любов, с лице засмяно, изправени; гръбнакът ви да образува успоредна линия с правата, която съединява центъра на Слънцето с центъра на земята. Гърдите напред, изпъчени, а не хлътнали навътре. Като дишате правилно, вие се се свързвате с ритъма на природата и се укрепвате по дух и тяло.
   7. Като дишате, ще поемете въздуха бавно, спокойно, без никакво бързане. Като поемете известно количество въздух, ще го задържите в дробовете си, докато приемете от него онази жизнена сила, която той крие в себе си. Няма по-голямо благословение за човека от това да диша бавно и да задържа въздуха в дробовете си, докато приема жизнената сила, т.е. праната, която той носи в себе си.
   8. Когато сте нервни, разгневени нещо, направете следното упражнение: запушете с палеца на дясната ръка дясната ноздра, а през лявата поемете въздух, като броите мислено до 7. След това не поемайте повече въздух и мислено бройте до 10. После запушете лявата ноздра, а през дясната изпущайте въздуха бавно, като броите до 9.
   9. Като поемете въздуха, мислено ще изговаряте думата "живот", при задържането на въздуха ще произнасяте думата "сила" и като издишвате, ще мислите върху думата "здраве". Ще поемате бавно, спокойно, задържате, издишвате също бавно, докато съответно мислите върху посочените думи.

             От "Нова книга за здравето" - Петър Дънов


Enter your email address:


Delivered by FeedBurner

Няма коментари:

Events