Програма за самопомощ - холистичният триъгълник за здраве и хармония - част 3

      По-долу в статията ще изложа цитат от книгата на д-р Линч „Здравето е в твоите ръце“, защото там най-ясно се разбира същността на програмата за самопомощ и най-ярко можете да визуализирате структурата на Холистичния триъгълник.

      "Класическата холистична тройка или триъгълник е: УМ - ТЯЛО - ДУХ. Макар това да е една красива и дълбока тройка открих, че мнозина пациенти не могат да разчитат на нея и тя не винаги върши практическа работа. За мнозина тя звучи прекалено мистично и далечно.

      Най-големият ми проблем с тази тройка бе разделянето на ума и духа. Моят опит показва, че имено тяхното свързване върши работа

      Знанието и вярата трябва да се поддържат взаимно, за да създадат желание и воля за действие. 

       Затова умствено-духовната част се превърна в основа на холистичния триъгълник, които разработих.   

      Освен това открих, че отделянето на физическите и химическите компоненти на тялото помага на хората да идентифицират своите слаби и силни страни и да се научат да подхранват всеки аспект.

      За да образувате триъгълника, използвайте палците и показалците на двете си ръце. Опънете палците хоризонтално, като поставите единия върху другия. Вдигнете показалците диагонално, така че върховете им да се докосват и да образуват върха на триъгълника.

      Палците представляват умствено-духовната страна, която е основа на здравето. Умственият и духовен елемент се преплитат и се поддържат един друг, също като палците.

      Дясната страна на триъгълника, образувана от десния показалец, представлява химическата страна.

      Лявата - физическата - левият показалец.

      Благодарение на тази асоциация ще запомните лесно страните. 

      Физическата е от ляво, тъй като сърцето се намира също от ляво и е най-големият орган на сърдечно-съдовата система.

      Дясната страна е химическата, тъй като там е черният дроб, основният детоксикиращ орган.

      Въпреки че умствено-духовната страна, химическата и физическата страна имат свои уникални качества, те са взаимно свързани и си взаимодействат. Трите страни работят заедно, за да създадат цялостна здравна картина. Грижите за едната страна на триъгълника поддържат и подсилват останалите. 

      Холистичният триъгълник е символ на нашето здраве. Той е учебно средство и, надявам се, източник на вдъхновение. Може да ви звучи изтъркано, но символите могат да имат огромна сила, ако вярваме в това, което представляват.

Колкото повече научавате и мислите за своя триъгълник, толкова по-силно ще влияе той на вашите решения и живот."


Виж още за Програма за самопомощ  - холистичният триъгълник за здраве и хармония:           
 част 1  (кликни ТУК)
      
 част 2  (кликни ТУК)

П.П. От години правя опити и то все по-успешни да следвам препоръките и да подобрявам по малко във всяка една от трите страни на "Холистичния триъгълник" и мога да кажа със сигурност, че работи много добре. Постепенно човек си изгражда нови навици и животът му става по-хармоничен, особено що се отнася до здравето и енергията му.

 Материалът подготви - Мариана Хитова

Очаквайте следващата статия!


Харесайте страницата ни във Фейсбук - Тук - Живей в хармония

 Ако сте харесали статията, можете да я харесате и споделите с бутоните отдолу 


Няма коментари:

Events