Програма за самопомощ - холистичният триъгълник за здраве и хармония - част 4

Умствено – духовната страна  на холистичния триъгълник

„Любовта е най-мощната лечебна сила на света“

В предишната статия беше споменато, че основата на холистичния триъгълник е умствено–духовната страна.
 
В тази статия накратко ще опиша какво предлага д-р Линч за развитието на тази страна на "триъгълника", а всеки според собствените си разбирания и предпочитания ще може да си я пригоди за себе си. В нея ще ви се изясни мотивацията и същността на умствено–духовната страна  на „холистичния триъгълник“.

„Знаете ли кое е най-важното за поддържането на здравето от самите нас?Отношението, вярата и постоянството. А най-големите неприятели на умствената страна са страхът и вината. Традиционната медицина може да внуши страх, когато се отнася високомерно и покровителствено с хората.... Холистичните лекари се стремят да елиминират страха от неизвестното и поощряват разбирането, самоосъзнаването и поемането на отговорност. Истинският холистичен подход е да се разбере как вашите мисли и действия се отразяват върху вашето здраве и да бъдете мотивирани да се промените, защото се обичате, а не защото се чувствате виновни.

Умствената страна на триъгълника включва познанието, което ви кара да се чувствате наистина добре. Но за да включите в практиката това, което знаете, трябва да развиете духовен аспект: вяра във вътрешната лечебна сила, с която се ражда всеки един от нас. И тъй като повечето от нас са научени да вярват повече на авторитети, отколкото на самите себе си, когато става дума за собственото ни здраве, няма нищо чудно, че изпитваме съмнения. Не се притеснявайте, ако в началото нямате вяра в естествената лечебна сила в себе си, можете да я развиете.

Има 3 основни начина да придобиете вяра:

1.  Интелектуален подход: четете за холистични принципи за различни успешни случаи и изследвания.

2. Практики: молитви, медитация, оздравяващи моменти, утвърждения, релаксация, визуализация. Тези практики позволяват да почувствате истината на едно по-дълбоко ниво.

3.  Личен опит: това е може би най-мощният начин за култивиране на вярата в естественото лечение. Когато преминете през програмата "Холистичният триъгълник за здраве и хармония", сами ще се убедите във възможностите на вътрешната си лечебна сила.

Основната храна на духовната страна е любовта. Колкото и често да повтарям следните думи, пак няма да е достатъчно: ЛЮБОВТА Е НАЙ-МОЩНАТА ЛЕЧЕБНА СИЛА НА СВЕТА. 

Когато се обичате, вие се отнасяте към себе си с уважение и грижа. Предприемате нужните действия, за да активирате вътрешния си „лекар“ и предприемате превантивни мерки, за да поддържате доброто си състояние. Основата на доброто здраве и щастие е безусловната, не осъждаща любов.“

Помислете за момент дали се обичате безусловно:

-      Отнасяте ли се с уважение и загриженост към тялото си?

-      Приемате ли се или се критикувате за несъвършенствата си?

-      Отделяте ли време за подхранването и релаксацията, която заслужавате?

-      Окуражавате ли се, прощавате ли си?

-      Отнасяте ли се със себе си така добре, както с най-добрия си приятел?

Ако честният отговор на някой от тези въпроси е „не“, не се чувствайте сразени или неадекватни. Повечето от нас имат отрицателни програми, които трябва да преодолеят. Не е нужно да останете закотвени в едно или друго състояние на ума. Можете да се освободите от емоционалния багаж така, както можете да намалите килограмите си. Можете да трансформирате начина си на мислене така, както можете да промените контурите на тялото си.

Можете да се научите да обичате себе си.

Разбира се, всяко човешко същество е податливо на грешки, и ще има моменти, когато няма да се обичате. Но вместо да продължите по водещата надолу спирала, можете да се научите да подхранвате своя триъгълник и да тръгнете по възходящата пътека на любовта към себе си.“

                                     „Стъпка по стъпка в холистиката“, д-р П. Б. Линч, А. Бел

Дългият път на любовта към себе си започнах целенасочено в навечерието на 1996 г., когато сестра ми ми подари книгата на Луиз Хей „Обичай себе си“, след това много книги, статии и безкрайно много опити по тази тема, но нещата действат, ако не се отказваме, наистина  с всеки изминат ден все повече се сближаваме и обикваме себе си.

П.П. В „най-тъмните нощи на душата ми“ най-добре ми се отразява и просветва четенето на която и да е книга на Учителя Петър Дънов.

Материалът подготви - Мариана Хитова

Следва продължение....


Виж още за Програма за самопомощ  - холистичният триъгълник за здраве и хармония:     

 част 1  (кликни ТУК)
   
 част 2  (кликни ТУК)

 част 3  (кликни ТУК)

Харесайте страницата ни във Фейсбук - ТУК - Живей в хармония

Ако сте харесали статията, можете да я харесате и споделите с бутоните отдолу 



Няма коментари:

Events